неделя, 16 януари 2022 г.

Търсене на недвижими имоти по време на пандемията

        Последиците от пандемията се усещат през последните две години по целия свят - във всяка страна и всяка индустрия. Според Aaron Gill, списание пазарът на недвижими имоти не e изключение.

Първо хората бяха затворени в домовете си по време на заповедите за оставане вкъщи, след това имаше „градско изселване“, когато хората се преместиха от градовете към селските райони и сега, когато страховете в Западния Свят се успокоиха, собствениците на жилища отново се връщат към градските пространства. През цялото време индустрията на недвижимите имоти се ориентира в това влакче на ужасите.

                                  

Разгледайте въздействието на пандемията върху недвижимите имоти

След като бяха ограничени до малки апартаменти, редица градски жители се преместиха от градовете и избраха да живеят в по-малки градове и предградия, където недвижимите имоти са по-достъпни и идват с повече пространство, както отвътре, така и отвън. Мнозина смятаха това за „градско изселване“ по време на пандемията, въпреки че наскоро Bloomberg определи тази тенденция като „разместване на града“. Изданието съобщава: „Данните показват, че повечето хора, които са се преместили, са останали близо до мястото, откъдето са дошли – въпреки че региони, които са били популярни дори преди пандемията, са отбелязали печалби“.

Aaron Gill вярва, че има няколко причини за тази тенденция. След като пандемията започна, ресторантите, събиранията и културните места, които някога бяха привличали хората да живеят в големи градове на САЩ като Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис, вече не можеха да функционират нормално. В резултат на това някои градове се бореха да запазят жизнените социални и културни сцени, които са имали преди Covid-19. И тъй като мнозина започнаха да работят дистанционно и децата също посещаваха училище виртуално, цели семейства прекарваха цялото си време у дома. Перспективата за повече пространство беше желана за мнозина. Това измести голяма част от географията на нашата нация и създаде „Zoom градове“, според Wall Street Journal.

Това изместване от градовете доведе до намалено търсене на апартаменти и от своя страна до намаляване на цените. Градове с известни високи наеми като Ню Йорк и Сан Франциско отбелязаха спад в ставките. Междувременно пазарът на крайградски жилища нарасна, което доведе до ниски запаси в цялата страна и скок в цените на жилищата, според New York Times.

Към днешна дата има обратна миграция, тъй като хората започват да се връщат в градовете. Цените на еднофамилните къщи в градските райони се покачват, а продажбите на градски апартаменти са нараснали с близо 30%, съобщава Washington Post. И с нарастването на пазара на жилища в селските райони, много собственици на жилища успяха да продадат къщите си на печалба, като по този начин им позволиха да се преместят в градски район, който преди това беше недостъпен. От гледна точка на Aaron Gill, списание , част от мотивите за това се дължат и на факта, че някои работодатели са изпратили обратно обаждане до служителите си да се върнат на работа в офиса.

Какво означава това за лидерите в пазара на недвижими имоти?

Пазарът видя много обрати по време на пандемията и със сигурност ще види повече, тъй като прахът се утаява и хората продължават да се адаптират - независимо дали това е в предградията или в градовете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар