четвъртък, 6 февруари 2020 г.

Мистериозният апартамент в Париж


В продължение на 70 години парижки апартамент е бил оставен без обитатели, с заключена врата и редовно плащани данъци, но с изненадващо ценна находка в дневната. Под дебел слой прах лежала съкровищница от предмети от началото на XX век, включително картина на италианския художник Джовани Болдини (Giovanni Boldini) от 19 век. Жената, която била собственик на апартамента, заминала да живее в Южна Франция преди Втората световна война и никога повече не се завърнала.
Но когато тя почина наскоро на 91 години, експертите бяха натоварени със задачата да съставят опис на нейните притежания, разположени в апартамента в близост до църквата Trinité в Париж между квартал Pigalle и Операта. Влизайки в недокоснатия, изпълнен с паяжини апартамент в 9-ия район на Париж, един експерт заяви, че това е като влизане в замъка на Спящата красавица, където времето е спряло още от 1900 година.
"Имаше миризма на стар прах", каза Оливие Шопин-Янври (Olivier Choppin-Janvry), който направил откритието. Минавайки под високи дървени тавани, покрай стара печка на дърва и каменна мивка в кухнята, той забеляза пълнен щраус и играчка на Мики Маус, датиращи отпреди войната, както и изящна тоалетка.
Той споделил, че сърцето му едва не спряло, когато забелязал зашеметяваща картина на жена в розова рокля. Картината е на Болдини, а дамата е красива французойка, която се оказва бившата муза на художника и чиято внучка е тази, която е оставила апартамента необитаем повече от половин век. Музата се казва Марте дьо Флориан, актриса с дълъг списък от пламенни почитатели, чиито любовни писма тя пазела спретнато в панделка и все още се намирали в апартамента. Сред почитателите бил 72-ият премиер на Франция Джордж Клемансо (George Clemenceau), но също и художникът Болдини.
Експертът веднага предположил, че картината е на Болдини, но не можел да намери никакъв надпис на гърба й. "Никоя справочна книга, посветена на творчеството на Болдини, не споменава картината, вероятно заяото никога не е била част от изложби", казва Марк Отави, специалистът по изкуствата, с когото се консултират за творбата. Когато г-н Оливие Шопин-Янври намерил визитна картичка с надписана любовна бележка от Болдини, той разбра, че е ударил джакпота. "Имахме находка и в този момент бях сигурен, че това е наистина много хубава катрина от Болдини."
Най-накрая той открива писмена информация за творбата в книга на вдовицата на художника, в която се казва, че е нарисувана през 1898 г., когато госпожица де Флориан е била на 24 години. Картината била обявена за продажба на търг. Началната цена била 300 000 евро, но тя се покачила, тъй като десет участници в търга имали желание да закупят историческото произведение на изкуството. Накрая цената достигнала 2,1 милиона евро, световен рекорд за творба на този художник. "Това беше вълшебен момент. Човек можеше да види, че купувачът обича картината; той плати цената на страстта", каза г-н Ottavi.

Няма коментари:

Публикуване на коментар