петък, 24 януари 2020 г.

Да поръчаш къща по пощата? Отново е на мода!


Благодарение на интернет, днес можем да купуваме почти всичко онлайн и да го получим до няколко дни или часа. Може би сте чули, че да поръчваш онлайн малка къща от типа „Направи си сам“ е най-новата тенденция в недвижимите имоти в САЩ, но това всъщност не е нещо ново. Процесът напомня началото на двадесети век, когато хората ползваха каталози за поръчки по пощата, за да намерят неща, които да купят. И удивително за онова време  - те дори биха могли да поръчат домове чрез каталог!
През 1900 г.  фирма Sears започва да представя в каталозите си комплект за изработка на къща. Комплектът е съдържал план на къщата и всички материали, които ще ви трябват, за да я построите. Много емигранти, които са дошли в Америка и са закупили парцел, са ползвали този тип услуга! С лекота е могло да построят този тип къща в дворното място и да започнат живота си в новата страна. Според NPR между 70 000 и 75 000 души поръчват къщи от Сиърс по този начин до 1940 година.
Sears, някога най-големият търговец на дребно в Америка, е била единствената компания, която продавала домовете по този начин. Сега, когато компанията-майка е подала заявление за фалит, собствениците на някои от тези домове са тъжни за края на ерата на Сиърс.
Каталогът на Sears - Modern Homes, дебютира през 1908 г. и предлага всички материали и чертежи, необходими за изграждането на къща. Парчетата, които пристигали по пощата, е трябвало да се сглобяват като Lego, така че купувачите да могат сами да строят къщите или да наемат изпълнители. Според статистика в различните Щати, около 70 процента от къщите на Sears се използват за живеене и днес.

1 коментар:

  1. Да така е благодарение на интернет, днес можем да купуваме почти всичко онлайн, дори и дом.

    ОтговорИзтриване