събота, 26 октомври 2019 г.

Шест навика на успешните купувачи


Голяма част от сделките с недвижими имоти се осъществяват с помощта на ипотечен кредит. Според данните на агенция Капитал Естейт тези сделки са 70% от всички, които са били сключени през 2019г. Това са нашите съвети към Вас:

  1. Ежедневно спестявайте средства. Нашите наблюдения са, че това е много полезна практика преди покупка на недвижим имот. Клиент, който може да покаже самоучастие в рамките на 20%, е в отлична позиция да получи одобрение от банката за финансиране на сделката. Постигането на това 20% първоначално плащане е подходяща цел за всеки купувач. Ежедневните навици, които може да са Ви от полза сега, включват приготвяне на здравословна храна, намаляване на сметката за кабелна, телефон или интернет, анулиране (или понижаване) на членството във фитнес залата, отказване от посещения на барове или обяд в елитен ресторант.
  2. Ежеседмично спестяване. Направете спестовен депозит с възможност за довнасяне. Когато човек е млад или особено младоженец, не може с лекота да си позволи да си купи апартамент или къща. Препоръчваме да си направите такава сметка, а двамата партньори периодично да депозирате определена сума в нея. След няколко седмици първите 1 000 лева вече ще са Ви налични.
  3. Започнете да ходите на огледи на имоти. Навикът да посещавате различни апартаменти или къщи не само ще Ви даде усещането за това, какви домове са на разположение. Виждането на имот, който може да бъде Ваш, също ще Ви помогне да се мотивирате и спазвате процеса. Всеки купувач в дъното на съзнанието си мисли: „Сега ли е точното време за сделка“? След като периодично проверявате какви имоти се продават и за каква цена, това ще Ви помогне да решите тази дилема.
  1. Месечно: Направете пробна „експлоатация на имота“. Притежаването на дом е нещо повече от 20% първоначална вноска. Също така трябва да можете да плащате разходите за поддръжка, данък, ток, вода, интернет, застраховка живот и ипотека. Помислете за общата поддръжка, асансьора, осветлението в коридорите и стълбището, застраховка на имота, както и неочакваните ремонти. За да сте уверени, че ще се справите, изпробвайте навика за спестяване като собственик на жилище. В продължение на два месеца отделяйте очакваната сума от месечните си разходи за жилище. (Добро правило е да се спестят 20% от сумата на ипотеката всеки месец за различни такси и разходи. Така че, ако плащането Ви ще бъде 1 000 лева, то отделяйте по 200). След това вижте дали можете да живеете в рамките на новия си бюджет.
  1. Месечно: Плащайте всичките си сметки навреме. За да получите одобрение за ипотека при разумна лихва, ще Ви е необходима добра кредитна история. Най-добрият начин да го постигнете е да имате навика да плащате всяка сметка навреме. Редовните плащания са особено важни при различните бързи кредити и лизинговите договори, тъй като банките първо гледат там, когато проверяват надеждността Ви. Сметките включват и плащане на Вашия месечен наем. И не забравяйте редовното плащането на данъци, на пенсионните и на медицинските си осигуровки. Едно от условията на банката е да предоставите удостоверение от НАП за липса на задължения към тези институции. И накрая, плащайте редовно вноските си по кредитни карти, ако имате такива.
  1. Един път годишно. Проверка на кредитната Ви история. Отидете до банката и помолете служител да провери какво има записано за Вас в Централния кредитен регистър на БНБ за кредитната задлъжнялост на физическо лице. Може да научите за нещо, което сте забравили. Консултантите на Капитал Естейт са готови да Ви помогнат на всеки от шестте етапа.Желаем Ви успех в изграждането и спазването на тези навици! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар