четвъртък, 2 януари 2020 г.

Колко струва днес апартаментът от сериала „Приятели“ в Ню Йорк?



Изминаха повече от две десетилетия откакто младежите от сериала „Приятели“ седнаха да пият кафе за първи път в Централ Парк, Ню Йорк. Сериалът дебютира по телевизия NBC на 22 септември 1994 г., като 21,5 милиона души са гледали първия епизод на шоуто. Милиони зрители са гледали „Приятели“ и неговите 236 епизода през следващите 10 сезона, докато не слезе от ефир през 2004 година.
Сериалът проследява животът на шестима приятели в техните младежки години, живеещи в Ню Йорк. „Приятели“ се превърнаха в културното събитие на 90-те години на миналия век - оставяйки милиони зрители да се чудят как точно героите са се настанили и живеят в такъв невероятен апартамент в Манхатън.  
Героите от сериала Моника и Рейчъл живееха в апартамент с две спални и една баня в скъпия квартал Уест Вилидж. Жилището е доста просторно за такова с две спални, като според някои оценки пространството е между 1125 и 1500 квадратни фута (бележка на автора: 104 и 139 квадратни метра). Площта на средностатистически тристаен апартамент в Манхатън е само 975 квадратни фута (90 кв.м.), според компанията за недвижими имоти Yardi Matrix.
Разбира се, сериалът всъщност е заснет в студио на Warner Bros., разположено в Бърбанк, Калифорния, така че апартаментът им е измислен, но външните кадри са заснети около истинска сграда, разположена на Bedford Street N:90 в West Village, Ню Йорк.
Нещо повече, бандата „Приятели“ държеше под наем този имот едно десетилетие, въпреки различните нива на безработица и нископлатена работа (Рейчъл, например, е сервитьорка през първите два сезона). Продуцентите на шоуто обясниха, че късмета им идва от наследен от бабата на Моника договор за наем, който позволява на двете с Рейчъл да плащат само 200 долара наем на месец.

Ако се чудите колко струва подобен апартамент за наемане или покупка в West Village, Манхатън днес, екипът на телевизия CNBC попита някои експерти за най-точните им оценки. Средната цена за наем на апартамент с две спални в West Village през 2018 г. е 4500 долара на месец (с 3.75 процента повишение спрямо миналата година), според Marcelo Vilela, говорител на уебсайта заобяви на недвижими имоти Trulia.
Това е значително повече от това, което плащаха Моника и Рейчъл, но е само средното ниво за квартала. Апартамент с площ над средната на същото място всъщност може да струва между 7 000 и 8 000 долара на месец, според Scotty Elyanow, брокер на недвижими имоти от Corcoran Group, който живее и работи в West Village.
Цените за покупка на имот в района са се покачили значително през последните 25 години. За да се закупи подобен апартамент в наши дни, Scotty Elyanow споделя, че трябва да се приготвят около 2 милиона долара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар