вторник, 19 ноември 2019 г.

Най-трудната продажба на имот в историята?

Наистина любопитно! Имение в Манхатън, Ню Йорк, чийто собственик са пет източноевропейски страни, се завърна на пазара на недвижими имоти - две години след провал на сделка за продажба на резиденцията за 50 милиона долара поради бюрократични разправии между правителствата на Босна, Хърватия, Северна Македония, Сърбия и Словения. Всяка една от посочените държави има дялове в имота.  
За първи път обявата е публикувана през април 2017 г., имотът е бил почти продаден на инвестиционна компания през септември същата година, но сделката се разпаднала. Съсобствениците не успели да се споразумеят за продажната цена. По-късно инвестиционна компания закупила съседно имение за 45 милиона долара.
Сега, тези правителства изглежда са на една и съща вълна, и имотът отново е на пазара с цена от 50 милиона долара. Сключването на бъдеща сделка ще дойде заедно с редица предизвикателства и главоболия, каза Тристан Харпър, агент на Douglas Elliman, наети като посредник за продажба на имота.
„Това е професионално предизвикателство нас, нека го наречем така“, каза Харпър пред сайта Inman. „На всеки въпрос относно имота трябва да чакаме отговори от пет различни правителства от Източна Европа.“
Закупен през 1946 г. от Република Югославия като посолство в Ню Йорк, дизайнът на шестетажния имот с площ от 1 858 квадратни метра е вдъхновен от Версай и е бил важна част от историята на Студената война. Но когато Югославия се разпада в отделни държави през 1992 г., имотът изведнъж се озова с настоящите си съсобственици, всички държави-наследници на разкъсаната от войната бивша република. В споразумение, разработено от Организацията на Обединените Нации, в момента Сърбия го използва за основа на постоянната си мисия при ООН. За да се случи продажбата, всяка от страните-съсобственици трябва да е съгласна и да подпише пълномощно за продажба на имота.

Няма коментари:

Публикуване на коментар