събота, 23 ноември 2019 г.

Градът, който е построен в кратер на метеорит


Малкият баварски град на име Ньордлинген (Nördlingen) с население 20 319 души всъщност е построен върху кратер, образувал се преди повече от 15 милиона години след сблъсък на планетата ни с метеорит. Въпреки ударът на астероида с повърхността, мястото се оказва подходящо за строителство на населено място.
Първите исторически записи с името на града датират от 898 г. след н.е., а той е построен в плитка низина, за която се е смятало, че е древен вулкан. За учудване на всички, двама американски учени, посетили града през 1960 г., откриват, че местните сгради са построени от „шокиран кварц“, който присъства само в зоните на метеоритно въздействие, потвърждавайки топографския произход на града.
Кратерът, в който е построен градът, се простира на 25 километра. Едно въздействие от метеорит с такива размери вероятно е имало силно влияние върху Земята по онова време. Според други исторически бележки, градът Ньордлинген (Nördlingen) в момента е само един от трите града, които имат напълно непокътнат и запазен градски зид в Германия. Останки от римски замък, датирани от 85 г. н.е., също са намерени погребани под процъфтяващия сега град. Цените на самостоятелни къщи в населеното място започват от 335 000 EUR.


Няма коментари:

Публикуване на коментар